lördag 10 mars 2012

Västvärlden förtrycker kvinnan

I Dagens Nyheter kan vi läsa att:

"Medellivslängden för kvinnor kan vara på väg att sjunka. Stress är möjligen orsaken.

 I takt med att kvinnor har gått från att i hög grad vara hemmafruar till att yrkesarbeta har de stressrelaterade sjukdomarna, däribland hjärt- kärlsjukdomarna, ökat. 

En förklaring till att kvinnor är så stressade att de sover sämre än män kan vara att de efter dagens jobb ofta har fler uppgifter att utföra i hemmet än männen.
– De utsätts för stress i familjen lika mycket som på jobbet, så det blir dubbel stress, säger Orth-Gomér.
– Man försöker få kvinnor att bli jämställda, och det innebär att då ökar man belastningen ytterligare på kvinnor. Det är inget argument mot jämställdhet, men det är väl så att det kanske blir värre om man inte lyckas få män att ta över mer av ansvaret, säger Åkerstedt."



Är det inte dags att börja inse att dagens så kallade jämställda land är förtryckande för kvinnor i allmänhet?
Kvinnorna har fått chansen att komma ut på arbetsmarknaden - jättebra tyckte samhällsekonomerna och jämställdhetskämparna. Men nu står vi inför nya problem. 

Arbetet i hemmet måste fortfarande göras, även om både mannen och kvinnan förvärvsarbetar på heltid. Och vem blir det då som får göra det jobbet? Jo kvinnan så klart, eftersom det är kvinnor som gjort det arbetet tidigare. Kvinnan i västvärlden är dubbelarbetande, medan mannen är "bara" heltidsarbetande. Enligt undersökningar så har kvinnan dock börjat utföra allt mindre hushållssysslor idag, jämfört med tidigare. Betyder det då att mannen har börjat ta mer ansvar? Svar nej - våra hem har däremot blivit smutsigare. Och om tiden för städning och hushållssysslor har drabbats, då kan vi nog ana att tiden som föräldrarna lägger på barnen också har minskat. Och vad kan det få för konsekvenser? Möjligtvis ökad kriminalitet och psykisk ohälsa bland barn och ungdomar.

Bara för att kvinnor i väst har större möjligheter till arbete så innebär det inte automatiskt att det är mer jämställt och att det är en bättre miljö och samhällsform för kvinnor. Eftersom det inte har blivit mer jämställt i hemmets arbetsfördelning så har kvinnornas intåg på arbetsmarknaden snarare blivit ett förtryck för kvinnan.

Dessutom har trenderna inom EU, dvs.
- att kvinnorna satsar mer på sig själva
- att kvinnorna utbildar sig mer
- att kvinnorna arbetar mer

lett till att
- kvinnorna gifter sig i högre ålder
- kvinnornas medelålder för första barnet har blivit högre
- kvinnornas fertilitet har minskat
- mindre antal barn föds

Detta i sin tur kommer (enligt EU-kommissionens beräkningar) att leda till stora samhällsekonomiska problem. Färre barn föds, för lite barn föds, och inom 60 år kommer befolkningen i arbetsför åldern att vara för liten för att kunna försörja den stora skaran pensionärer där vi som 90- och 80-talister troligen kommer att befinna oss. Inte särskilt lockande.

Västvärldens lögn om det jämställda samhället kommer slå hårt mot oss senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar