måndag 26 mars 2012

Barntandkräm, vad innehåller den?


Här hemma används inte tandkräm med flour till barnen (och inte till mig själv heller faktiskt).
Jag skulle kunna skriva ett inlägg om varför, eftersom det kan tyckas märkligt att använda flour-fri tandkräm. Men eftersom någon annan redan skrivit ett alldeles utmärkt inlägg om det, så vill jag dela med mig av det. Klicka här så kommer du till Sagogrynets inlägg om varför vi bör välja tandkräm utan flour. Sagogrynets blogg innehåller för övrigt massa annat bra om t.ex. amning och föräldraskap.


Olov Lindahl, professor i ortopedisk kirurgi skriver i en artikel:

"De flesta har troligen hört talas om fluor som man tillsätter vatten i avsikt att förhindra uppkomsten av tandröta (karies). Tron på fluorets välsignelsebringande egenskaper är enligt min uppfattning en av de större medicinska förvillelserna i vår tid.

I själva verket är fluor i de doser som rekommenderas (1 ppm) på sikt ytterst skadligt och en av delorsakerna till en rad sjukdomar och till ett för tidigt åldrande. En ppm (parts per million) betyder att det är en del fluor på 1 000 000 delar vatten eller 1 mg fluor i en liter.

En viss kortvarig positiv effekt på tänderna av fluor är svårt att med absolut säkerhet utesluta. Om man ser positivt på alla de rapporter som finns, kan det tänkas att fluortillförsel i vattnet uppskjuter kariesangrepp något år för att på längre sikt i stället göra tänderna sköra och mer angripna.

Det är också möjligt att pensling av tänderna med fluor har en viss förstärkande effekt på emaljen. På sikt blir den dock mer ömtålig av behandlingen.

Mot dessa högst osäkra positiva, kortsiktiga effekter står dock de negativa effekterna - akut allergirisk och säker långsiktig förgiftning.

Uppfattningen att fluor skyddar mot karies har blivit något av en religion och de flesta tandläkare är indoktrinerade därav. "


Här nedan kan ni se en mycket intressant kort dokumentär om sanningen om flour.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar