måndag 5 mars 2012

Åtta timmars sömn är en myt - något som muslimer vetat länge


 


 "Brukar du vakna mitt i natten och ha svårt att somna om? Det är normalt. Åtta timmars sammanhängande sömn är en myt, visar ny forskning. 



Antalet människor som har problem med sömnen har fördubblats från mitten av 1990-talet och fram till slutet av 2000-talet. Värst drabbade är yngre vuxna, tonåringar och kvinnor.
Målet är att kunna sova åtta timmar utan att vakna. Men det kan vara helt fel, enligt nya rön uppger BBC News."

Det finns idag över en 1 miljard muslimer i världen. Och alla vet vi om hur viktig fajr bönen är. Det är morgonbönen - en av de 5 obligatoriska bönerna som en muslim ber varje dag. Som muslim bryter man alltså sömnen för att stiga upp, utföra tvagning, bege sig iväg till moskén (för de som har möjlighet), och be två enheter. Det är också rekommenderat att läsa Koranen en stund innan man åter går till sängs för den andra sovperioden.

I artikeln från Dagens Nyheter (som finns i sin helhet här) kan vi läsa vidare att:

"Den normala sömncykeln verkar i stället vara att vi sover i två perioder. Det innebär att vi först sover i fyra timmar för att sedan vakna och gå upp och sysselsätta oss med något. Efter en till två timmar är det åter dags att gå till sängs och sova ytterligare fyra timmar innan en ny dag gryr.

Enligt forskarna kan många av dagens sömnproblem förklaras av att vi gick ifrån människans natur med två sömnperioder under natten. Att vakna upp på natten är en del av den mänskliga psykologin, säger Roger Ekirch till BBC News."


2 kommentarer:

  1. Hehe, ikke enig! jeg trenger 12! :D

    -Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha efter tolv timmar är jag halvdöd resten av dagen... :P jag fungerar nog ganska bra på lite sömn... Minst fyra, fem så går det utmärkt :)

      Radera