lördag 3 mars 2012

Inga bevis att vaccin har verkan

I Sydsvenskan kan vi läsa att:

"Nu drar skolhälsovården igång massvaccinationen mot de virus som anses ligga bakom livmoderhalscancer. Men än finns inga bevis för att vaccinet räddar liv.
100 000 flickor i Sverige har hittills vaccinerats med Gardasil, ett vaccin som skyddar mot de virusinfektioner som ligger bakom 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.
 
Men hur effektivt vaccinet är vet inte forskarna. Enligt SBU – en statlig myndighet som utvärderar och granskar hälso- och sjukvårdens metoder – finns stora frågetecken kring nyttan av en allmän barnvaccinering. Den rapport som låg till grund för Socialstyrelsens beslut slår fast att ”det är inte känt vilken nytta detta gör för att minska cancerfallen eller hur länge virusskyddet varar.”
Eftersom livmoderhalscancer utvecklas under lång tid, ibland flera decennier, vet forskarna inte om de som vaccineras i ung ålder skyddas mot cellförändringar senare i livet.
– Vaccinet har inte varit godkänt i mer än sex år. Än vet vi inte om effekten kvarstår, säger Agneta Aust Kettis, docent i infektionsmedicin på Läkemedelsverket.
 
Kostnaden för vaccinationskampanjen i Sverige ligger på 200 miljoner kronor om året. Om även pojkar ska vaccineras, ett förslag som Socialstyrelsen tittar på just nu, kommer kostnaden att dubbleras."

De satsar 200 miljoner kronor om året på ett vaccin som de inte vet har någon effekt. Våra flickor blir verkligen försökskaniner, samtidigt som skattebetalarna måste betala för detta gigantiska forskningsprojekt.

Livmoderhalscancer drabbar omkring 450 kvinnor i Sverige varje år. Antalet cancerdiagnoser har halverats sedan gynekologisk cellprovtagning infördes på 1960-talet.
2008 avled 140 kvinnor i livmoderhalscancer, jämfört med 1 700 i lungcancer och 1 500 i bröstcancer.
Livmoderhalscancer har god prognos och vid tidig upptäckt överlever 90 procent.

Om det är såpass litet antal insjuknande i livmoderhalscancer varje år (jämfört med andra cancerformer) samt att prognosen är såpass god - varför satsas det då så mycket pengar på just ett vaccin mot livmoderhalscancer?
Varför inte istället satsa pengar på kampanjer för att få unga (och vuxna) att inte röka, att amma och att skydda sig med kondom vid sexuella kontakter?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar