fredag 13 april 2012

Bisfenol A förbjuds i barnmatsburkar

Det hormonstörande ämnet Bisfenol A förbjuds nu i lock till barnmatsburkar, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

 

Men stopp, vänta lite nu.... är det bara jag som gått och trott att Bisfenol A (BPA) endast funnits i nappflaskor och vissa plastleksaker. Så de har alltså funnits i barnmatsburkar också?

Det är väl en hel del barn i Sverige som föds upp till största del, eller till viss del, av köpt barnmat under det andra halvåret i deras liv.


"Regeringen fattar beslutet på torsdagen och ger samtidigt flera myndigheter uppdraget att utreda den totala förekomsten av bisfenol A och eventuella ytterligare förbud.
– Det här är ett paket för att hantera bisfenol A i Sverige eftersom det är farligt, giftigt, cancerframkallande och hormonstörande, säger miljöminister Lena Ek (C) till Ekot."

Sveriges Radio skriver även:
 "Monica Lind är ekotoxikolog och docent i miljömedicin vid Uppsala universitet. Hon tycker inte att regeringens förslag är tillräckligt.
– Menar man allvar med att skydda små barn så är de här åtgärderna inte tillräckliga. Barnen börjar mycket snart äta den övriga familjens mat.
– De flesta familjer köper mat i konservburkar och glasburkar vars insida kan ha bisfenol. Då skyddas likväl inte de små barnen, om reglerna bara gäller barnmatsburkar."


* * * * * * 

Bisfenol A, PVC, ftalater, flamskyddsmedel......

Hela vår värld består faktiskt av kemikalier (har min kära mamma - doktorand i kemi - berättat) och de flesta är ju för oss ofarliga. Men, på senare tid har man uppmärksammat vissa ämnen som skadliga för vår hälsa. Framförallt plaster talas det om, som kan innehålla hormonstörande kemikalier.

Här har du, från Naturskyddsföreningen, en grön guide på Tio sätt att undvika kemikalier hemma. Läs även Experternas råd om kemikalier.

Och framförallt - Så skyddar du ditt barn mot skadliga kemikalier.
Här har du mer bra tips! Så enkelt blir du en grönare förälder


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar