lördag 19 maj 2012

Planerat åldrande är grunden i konsumtionssamhället

Jag har tänkt på en sak. Dagens teknik, den är ju verkligen fantastisk, eller hur? Det är helt otroligt vad de kan tillverka idag. Kolla bara på våra mobiltelefoner och datorer, amazing! Samtidigt är det väldigt konstigt att dessa produkter inte verkar hålla mer än högst ett par år. Och ännu märkligare (eller dummare) är det väl att vi verkar vilja byta ut dessa produkter mot nya, innan vi egentligen behöver. Har ni också tänkt på det?

Men så konstigt är det inte. Egentligen är det bara dumt. Väldigt, väldigt dumt faktiskt.
Det handlar om vårt konsumtionssamhälle som vi lever i idag. Det handlar om "planerat åldrande" som är grunden i detta system.

Visste ni t.ex. att man på sena 1800-talet/tidiga 1900-talet kunde tillverka glödlampor med obegränsad livslängd? Men att man på 1920-talet bestämde sig för att det var mycket mer lönsamt med glödlampor som efter ett visst antal tusen brinn-timmar gick sönder, så att man som konsument var tvungen att köpa sig en ny glödlampa? Så är det idag med de flesta produkter. På ett eller annat sätt (genom själva teknologin, eller med psykologin kring produkterna) så är vi tvungna att köpa nya. Och nya igen, och nya igen.

Den ekonomiska tillväxten går idag ut på att vi ska konsumera. Och konsumera lite till. Och lite till. Och mycket mer!

Kolla på den här superintressanta dokumentären. Man blir faktiskt lite chockad.

Dokument utifrån: Glödlampskonspirationen.

Den här glödlampan har brunnit i över 100 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar