fredag 11 maj 2012

KD vill slopa pappamånader


I GP kan vi läsa att KD vill ta bort pappamånaderna i föräldraförsäkringen och istället låta föräldrarna själva avgöra vem som ska ta ut de dagarna.
Göran Hägglund hävdar att det för KD handlar om lägga makten hos familjerna, när det gäller beslutet att slopa pappamånaderna. Det är de två månader som måste tas ut av den ena föräldern för att inte brinna inne, i praktiken pappan.
– Jag tycker att man går för långt när man lagstiftar om hur dagarna ska fördelas mellan föräldrarna, här kommer för mig valfriheten först, säger Hägglund.

Att arbeta för att även pappan ska bli mer delaktig i barnets första liv, genom att ta ut föräldraledighet är jättebra. Men att lagstifta om det, att faktiskt lägga sig i föräldrarnas planering över detta tycker jag också är att ta ett steg för långt. Faktum är att de pappor som bryr sig - ja de bryr sig och finns närvarande de timmarna på dygnet som de inte jobbar, även om de inte skulle vara föräldralediga. Eller så tar de helt enkelt ut en viss del av föräldraledigheten (som mamman o pappan själva planerar), oberoende av öronmärkta dagar. Och de pappor som inte bryr sig - ja, de tar knappast inte mer föräldraledigt bara för att det finns ett visst antal dagar öronmärkta. Nej, för de dagarna bränner inne när barnet uppnår skolålder. I artikeln skrivs även att FP-ledaren Jan Björklund säger:
– Papporna tar ut mer tid med barnen nu än förr och det beror på pappamånaderna.
Jag vill bestämt minnas att jag tidigare läst en artikel om att denna ökningen är marginell. Och att pappamånaderna egentligen har varit ett misslyckande i jämställdhetskampen eftersom det gett ett sådant litet resultat. Men men, jag har som sagt inte statistiken och analyserna bakom, så det kanske kan vara som Jan Björklund säger. Fortfarande tycker jag dock att det inte bör lagstiftas om familjernas angelägenheter av dessa slag.



Vidare läste jag om KD:s familjepolitik i korthet:
- De två pappamånaderna slopas, föräldrarna avgör själva vem som tar ut dagarna.
- Antalet dagar med föräldrapenning förlängs med 30 dagar och 30 dagar ska kunna tas ut tills barnet fyller 18 år.
- Grundnivån i föräldraförsäkringen höjs från 180 till 250 kronor per dag.
- Föräldrar ska ha rätt till tjänstledighet på heltid tills barnet fyller 3 år.
- En graviditetspeng införs för den sista månaden av graviditeten.
- Kommunerna ska vara skyldiga att ta beslut om maxtak för barngrupper i förskolan.
- Maxtaxan bör ses över så att taxan bestäms av hur lång tid ett barn är på plats.
- Ett system för in- och utcheckning bör införas i förskolan.

Oj oj oj vad jag gillade deras familjepolitik! Nu har jag inge koll på vad de andra partierna vill när det gäller detta, men jag skulle tro att KD är rätt ensam om de flesta punkterna.
Jag GILLAR STARKT deras familjepolitik i alla fall :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar