måndag 4 juni 2012

Oro efter larm om bisfenol-A




Sveriges Radio  berättar att efter det senaste hälsolarmet om ämnet bisfenol A i maten höjs nu röster för att ämnet ska förbjudas.
– Absolut. Vi måste tänka på våra barn och framtiden, säger blekingebon Linda Larsson.

Bisfenol A finns i plastbeläggningen som täcker insidan av konservburkar och i kyldiskarnas plastförpackningar och kan störa kroppens hormonsystem.
Ämnet finns även i kassakvitton och kölappar. Och halterna riskerar att öka kraftigt i kroppen om man äter mycket konserverad mat. Det visar ett experiment som fyra reportrar från Svenska Dagbladet gjort.
De åt mestadels konserverad mat i två dagar. En av reportrarna uppvisade de hittills högsta halterna av bisfenol A som uppmätts i Sverige. Urinprovet visade en ökning av halten med hela 4 600 procent.
– Halterna i urin speglar att man har exponerats för bisfenol A, men det viktiga är hur länge bisfenol A finns fritt i kroppen. Och det avgiftas snabbt i människor, säger Kettil Svensson som är toxikolog vid Livsmedelsverket.
Samtidigt är långsiktiga effekter av bisfenol A, som är ett ämne som kan störa kroppens hormonsystem, att det i värsta fall skada utvecklingen hos barn. Hos vuxna är det kopplat till bland annat infertilitet och hjärt-kärlsjukdomar.
De här riskerna har gjort att EU från och med mars förra året förbjöd ämnet i nappflaskor. Från och med april i år har den svenska regeringen beslutat att förbjuda bisfenol A i matförpackningar riktade till barn under tre år.

Varför inte förbjuda ämnet i ALLA matförpackningar? Barn äter väl knappast endast mat från matförpackningar som är riktade till barn under tre år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar